Wat is infraroodverwarming?

Er zijn veel verschillende soorten verwarming. Iedereen kent de vaste kachel, die wordt verwarmd door je cv-ketel. Er zijn ook keramische kachels, convectoren, luchtverhitters, radiatorkachels, infraroodverwarming en nog veel meer. CozyCool heeft infraroodpanelen in het assortiment waardoor wij veel kennis hebben over de werking en toepassing van deze infraroodverwarming. Op deze pagina leggen we uit hoe dit verschilt van conventionele verwarming.

Simpel gezegd, infraroodverwarming is een verwarming die wordt aangedreven door elektriciteit. Het wijkt echter af van de elektrische kachel. Bij infraroodverwarming wordt de elektriciteit omgezet in infraroodstraling. Dit biedt een directere en economischere manier van verwarmen, waardoor infraroodpanelen een goed alternatief zijn voor verwarming op gas.

Infrarood & traditionele verwarming

Zoals eerder vermeld, verschilt verwarming via infraroodpanelen van andere verwarmingsmethoden. Meer traditionele verwarmingssystemen zoals de centrale verwarming op gas of een elektrische kachel gebruiken convectie om uw huis te verwarmen. Convectie is de verwarming van lucht, waardoor deze in beweging komt. Warme lucht stijgt op en duwt koude lucht naar beneden. Deze wordt door het verwarmingssysteem weer opgewarmd en stijgt weer, waardoor er een circulatie van verwarmde en gekoelde lucht ontstaat.

Infrarood verwarming werkt door straling. Deze straling verwarmt niet de lucht, maar de voorwerpen en mensen die door de straling worden geraakt. De straling verwarmt objecten en mensen tot drie meter van de panelen. Verwarmde objecten houden warmte langer vast dan lucht warmte kan vasthouden, dus de objecten stralen ook warmte uit naar andere objecten. Dit zorgt voor een veel directere manier van verwarmen, waarbij geen energie wordt verspild door de lucht steeds opnieuw te verwarmen. Omdat de verwarmde objecten ook weer warmte afgeven, wordt uiteindelijk de hele ruimte verwarmd. Je moet daarom wennen aan het verschil tussen stralingswarmte en convectie. Stralingsverwarming heeft echter veel voordelen en zorgt voor een behaaglijke warmte.

Infrarood straling

Wanneer infraroodstraling wordt genoemd, roept dat vaak vragen op over de gezondheid. Met infrarood verwarmingspanelen hoeft u zich geen zorgen te maken over de nadelige effecten van straling. Het gaat namelijk om langgolvige infraroodstraling (infraroodstraling type C). Deze infraroodstraling dringt niet door in de huid, waardoor er geen nadelige gezondheidseffecten zijn. De langgolvige straling van de infrarood verwarmingspanelen lijkt sterk op zonnestraling. De zon zendt (naast het zichtbare en schadelijke UV-licht) ook onschadelijke langgolvige infraroodstraling uit. Deze infraroodstraling is de warmte die je op je huid voelt als je in de zon zit. Daarom hebben onze panelen een naam gekregen die dit type verwarming eer aandoet: “Mon soleil”, oftewel mijn zon. Dus wanneer je een infrarood verwarmingspaneel ophangt, haal je letterlijk de zon in huis!

Infrarood verwarming en gezondheid

Een belangrijk voordeel van infraroodverwarming ligt in de positieve effecten op de gezondheid. Het feit dat infraroodverwarming geen luchtcirculatie creëert, heeft veel gezondheidsvoordelen. Wanneer lucht met convectie circuleert, bewegen ook slechte stoffen met de lucht mee. Denk bijvoorbeeld aan stof en pollen. Hoewel deze onzichtbaar zijn, kunnen ze storend zijn voor u en uw huis. Bijvoorbeeld voor mensen met allergieën, maar ook omdat stof zich zo makkelijk door het huis verspreidt. Daarnaast zorgt deze luchtcirculatie voor tocht door koude lucht aan te trekken, waardoor je voeten altijd kouder zijn dan bijvoorbeeld je hoofd. Infraroodverwarming creëert geen luchtstroom, dus het gebruik van infraroodpanelen elimineert deze problemen.

Door de lucht te verwarmen, droogt de lucht ook aanzienlijk uit. Dit komt doordat het vocht in de lucht verdampt wanneer de lucht wordt verwarmd. Droge lucht veroorzaakt vrij onschuldige ongemakken zoals statische elektriciteit, maar zorgt er ook voor dat onze huid uitdroogt. Daarnaast is droge lucht niet goed voor houten vloeren, die kunnen kromtrekken en barsten. Aangezien infrarood de lucht niet verwarmt, blijft u bovenstaande ongemakken bespaard.

De andere kant van het verwarmen van de lucht is condensatie. Wanneer vochtige lucht wordt verwarmd, wordt het vocht afgezet in de vorm van condensatie. Dit is vooral zichtbaar bij enkel glas, maar zelfs bij goed geïsoleerde woningen vormt zich condens. In het ergste geval zet dit vocht zich neer in de muren, wat kan leiden tot schimmel. Nogmaals, infraroodverwarming biedt een oplossing omdat het objecten direct verwarmt. Ook verwarmt het bijvoorbeeld de muren, zodat vocht en schimmels zich hier niet kunnen vestigen. Een infraroodstraler biedt dus een veel gezondere omgeving in je eigen huis, dus met de panelen breng je niet alleen de temperatuur naar andere hoogten, maar ook de gezondheid van jou en je gezin.